Sport pro tvrdé chlapy a jejich ostré hračky.

V neděli 7. června 2015 se konalo ve Frenštátě pod Radhoštěm finále české série ve dřevorubeckém sportu (timbersport). Historie těchto tradičních soubojů sahá až do 19.století do Austrálie. Z mnoha různých závodních disciplín bylo v roce 1984 vybráno společností STIHL® šest, u kterých byla sjednocena pravidla a v nichž se dnes celosvětově podle platných standardů soutěži. Všechny disciplíny přitom vycházejí z tradiční náročné práce dřevorubců. Třikrát sekera, třikrát pila.

Springboard

Snad královská disciplína hned na úvod celého klání. Její náročnost asi částečně i z preventivních důvodů celou soutěž zahajuje. Tradice pochází z dob, kdy dřevorubci neměli dostatečně dlouhé pily a nemohli tedy přeřezat najednou mohutné stromy. Popř. nemohli strom shodit celý, a tak vysekali do stromu kapsu, do které umístili prkno (springboard), ze kterého mohli ve výšce strom porazit snadněji. Sportovní dřevorubci používají dvě prkna. Z prvního se vyseká druhá kapsa a teprve odsud z výšky okolo tří metrů závodník přesekává blok o průměru 27 cm upevněný na vrcholu kmene.

STIHL Stock Saw

Férová disciplína poměřující zručnost s klasickou motorovou pilou, kdy všichni závodníci řežou se stejnou sériově vyráběnou pilou ležící kmen o průměru 40 cm. První kotouč se řeže směrem dolů, druhý směrem nahoru. Oba musí být odříznuty kompletní ve výseči o šířce 10 cm.

Standing Block Chop

Kácení stojících stromů je snad jednou z nejčastějších činností dřevorubce v lese. Tuto práci simuluje tato disciplína na kmeni o průměru 30 cm.

Single Buck

Po motorové pile přichází na řadu pila ruční. Řezání jednomužnou ruční pilou je jednou z nejstarších dřevorubeckých disciplín. Úkolem je přeřezat kompletní kotouč z ležícího kmene o průměru 46 cm. Je až fascinující, že řezání touto ruční pilou trvá závodníkům téměř stejně dlouho jako pilou motorovou.

Uderhand Chop

Jestliže základem práce dřevorubce je pokácení stromu. Pak je neméně obvyklou činnosti přesekání ležícího kmene na menší části. Zde závodníci stojí na kmeni o průměru 32 cm a jejich úkolem je jej přepůlit.

Hot Saw

Celé závodní klání je ukončeno řezáním těžkou motorovou pilou. Pila svou hmotností běžně přesahující i 25 kilogramů má výkon jako menší automobil. Hlasitost jejího nechlazeného motoru však odpovídá spíše závodním speciálům nebo motokrosové motorce. Zdánlivě snadná disciplína, kdy je úkolem odříznutí tří kompletních kotoučů v 15 cm široké výseči z ležícího kmene o průměru 46 cm v co nejkratším čase, se stává v kombinaci s těmito těžkými stroji i lehce nevyzpytatelnou a dokáže na závěr zvrátit celé sportovní klání.